Ta reda på om du har en sjukförsäkring som kan ge lite extra ersättning vid sjukskrivning

25 april 2022
Cecilia Olsson
Sjukförsäkring

advertorial

Det finns mycket som kan ha negativ inverkan på den privata ekonomin, till exempel så kan en längre tids sjukskrivning ställa till det rejält när kommer till hushållets ekonomiska förutsättningar. När man blir sjukskriven får man i regel endast 80 procent av sin lön och en sjukdom kan också innebära högre utgifter än vanligt. Man kan till exempel behöva betala för sjukvård och läkemedel. En sjukskrivning kan också vara en kortare eller längre tid, mycket beroende på vilket arbete man har, på vilket sätt man är sjuk samt hur allvarlig sjukdomen är.

Ersättning till den som blivit sjukskriven

När man först blivit sjuk så är det såklart viktigt att sjukanmäla sig till sin arbetsgivare, detta för att man ska kunna få någon form av ersättning samt för att arbetsgivaren ska veta att man inte kan arbeta som planerat. Det är i regel arbetsgivaren som betalar sjuklön de första fjorton dagarna av sjukskrivningen. Är man sjuk i mer än en vecka så behöver man dock kunna visa ett läkarintyg. 

Sjukförsäkring

När man varit sjuk i mer än fjorton dagar så ska arbetsgivaren göra en sjukanmälan hos Försäkringskassan. Då krävs det återigen att man besöker en läkare för att få ett nytt läkarintyg som denna gång ska lämnas både till Försäkringskassan och arbetsgivaren. Sedan ansöker man om sjukpenning hos Försäkringskassan som kommer att göra en bedömning och antingen bevilja eller avslå ansökan.

Med sjukförsäkring är det möjligt att dryga ut kassan ytterligare

Har man fått sjukpenning från Försäkringskassan så kan man många gånger också ansöka om ersättning genom sjukförsäkringen AGS eller AGS-KL från Afa Försäkringar. Den ger ytterligare lite extra pengar utöver sjukpenningen från Föräkringskassan. På afaforsakring.se finns mer information för den som vill ta reda på om ersättning från Afa Försäkring är möjlig och det går även att skicka in en anmälan direkt via deras hemsida. 

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://djurbloggaren.se/

https://djur-bloggen.se/

https://djurnews.se/

https://alla-djur.se/

https://alltomdjuren.se/

https://dinadjur.se/

https://djurnytt.se/

https://familjedjur.se/

https://glada-djur.se/

https://husdjurs-bloggen.se/

https://husdjursbloggen.se/

https://tipsomdjur.se/

Fler nyheter