Skola erbjuder Ur och skur för äldre barn i Svedala

21 juni 2022 william eriksson
skola svedala

editorial

Många svenska föräldrar har säkert hört talas om Ur och skur-pedagogik. Det är en typ av pedagogik för barn som i korthet går ut på att barnen ska vistas utomhus så mycket som möjligt. Vanligtvis hör man orden i samband med förskolor. Men visste du att det även finns friskolor i Sverige som erbjuder Ur och skur i den ordinarie skolan?

En skola i Svedala som http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/ gör till exempel det. Där finns både skola och fritidshem för barn som går i den obligatoriska förskoleklassen ända upp till barn i femte klass. Detta är bara en av alla de skolor i Sverige som slår ett slag för utomhuspedagogik även för äldre barn.

Friluftsliv som pedagogik

Ur och skur har ofta beskrivits som ett upplevelsebaserat lärande, där barnen ständigt aktiveras och uppmuntras till att göra aktivt – inte bara läsa om det de ska lära sig. Friluftslivet integreras i alla ämnen, och skapar stora möjligheter för kreativ och underhållande undervisning.

Särskilt barn som har svårt att sitta stilla kan må bra av den här typen av upplevelsebaserad undervisning. Här är det nämligen inte alls meningen att ungarna ska sitta stilla. Tvärtom ska de ut och röra sig, hoppa och springa friska luften. Förutom ibland, såklart. Även en Ur och skur-skola har sina samlingar.

 

skola svedala

 

Bra för föräldrar som inte hinner med utomhuslivet

I dag är många föräldrar stressade över den stora mängd tid barn tillbringar inomhus. Så även för egen del, men det är kanske lättare att acceptera att en själv inte hinner ut i skogen än att ens barn går en hel uppväxt utan att få tillgång till träd, gräs och stenar.

För föräldrar som av någon anledning inte kan tillgodose sitt barns behov av att vara ute i naturen, är en Ur och skur-skola ett prima alternativ. Då spelar det inte så stor roll att barnet behöver vara inne i lägenheten samtidigt som disk och tvätt hinns med efter jobbet. 

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://serviceöversikt.se/

https://bra-service.se/

https://servicenews.se/

https://alltomservice.se/

https://entredjehand.se/

https://service-bloggen.se/

https://service-firman.se/

https://service-tidningen.se/

https://service-tips.se/

https://servicefirmor.se/

https://serviceposten.se/

https://skandinaviskservice.se/

Fler nyheter