På Östermalm kan du boka tandläkare

11 maj 2021
william eriksson
På Östermalm kan du boka tandläkare

Att vandra omkring på Östermalm och titta på arkitekturen från mitten av 1800-talet och framåt är fantastiskt. Från början hette Östermalm Ladugårdslandet då det låg fyra kungsgårdar här. Det enda namnet av kungsgårdarna som finns kvar idag är Kaknäs, vilket de flesta nog kan relatera till Kaknästornet. På den tiden kallades Östermalm för Ladugårdslandet, eller Ladugårdsgärdet. Ladugårdslandet var ett ganska fattigt och smutsigt område i Stockholm. Efter upprustningen under mitten av 1800-talet började området ändra inriktning. Det flyttade in nya människor, som ofta var förmögna, i området. Det gjorde att området sågs med en högre status i Stockholm.

 

Tandvårdens utveckling

Under 1800-talet började tandläkare organisera sig. En av initiativtagarna var bland annat en hovtandläkare i Stockholm. Det bildades ett tandläkarsällskap som organiserade tandläkarna och upprätthöll vikten av utbildade tandläkare. På denna tid fanns det många skojare och kvacksalvare som hjälpte folk med sina tänder, ofta blev de sämre av behandlingen.

Över tiden spred sig tandläkarmottagningar inte bara i Stockholm utan även över hela Sverige. Idag är tandläkarbesök ett vanligt inslag i livet för alla åldrar. En tandläkarpraktik med välutbildade tandläkare på Östermalm kan man boka tid hos via nätet på: https://www.tandlakareostermalm.com/. Tandläkaren har sin mottagning centralt på Gärdet. Gärdet, som det kallas i folkmun, kommer från tidigare nämnda Ladugårdsgärdet som än idag är det officiella namnet. Är man osäker på vilken behandling man ska boka kan man givetvis ringa tandläkarmottagningen och fråga dem.

 

 

Flera yrkeskategorier under samma tak

I personalstyrkan finns det förutom tandläkare även tandhygienister och tandsköterskor. Utöver det återfinns även tandtekniker på mottagningen. En tandtekniker arbetar med kronor, broar och proteser. Även inom tandvården arbetar man för att bli mera miljövänliga och dra sitt strå till stacken. Ett exempel på en miljövänligare rutin är att röntgen är digital och sparas i datorn istället för att bilderna ska framkallas.

Fler nyheter