Möt behovet av italiensk mat med en restaurang i Vasastan

26 juli 2021
william eriksson
Möt behovet av italiensk mat med en restaurang i Vasastan

Pizzan kommer från Italien. Det innebär dock inte att du kommer kunna gå på en italiensk restaurang i Vasastan och beställa de pizzor du kanske skulle kunna på din vanliga pizzeria i Stockholm. Som en svettig kebabpizza med massor av vitlökssås till exempel. Den italienska pizzan har assimilerats. Den har blivit mycket mer, och mycket annorlunda, än vad den var från början.  

För att inte tala om den så kallade Hawaii-pizzan. Med ananas. En enorm dealbreaker för många människor. Antingen är man för ananas på pizzan, eller mot den. Det är ingen svår gissning vad italienare och italienska restauranger generellt känner i den här frågan. 

De anser troligtvis att frukt på pizzan är en skymf. Att det är ett hån mot den mat som de är så stolta över att ha uppfunnit. Du skulle aldrig hitta kebabpizza eller Hawaii-pizza på menyn på en italiensk restaurang. 

 

Pastans hemland

Däremot kommer du antagligen hitta pizzor. Men då är det pizzor av annat slag. Pizzor med mozzarella, basilika, skinka, champinjoner och annat som man inom den italienska restaurangbranschen tycker är okej att lägga på degen. Någonting som går i samklang med den italienska matkulturen.  

Och sedan har du förstås pastan. Det går inte att besöka italienska restauranger utan att vilja beställa varenda pastagrej på menyn. Det finns ingen bättre pasta än den som serveras i Italien. Pastans hemland. Nu ligger ju inte Rom runt hörnet direkt. Men en italiensk restaurang kanske gör det. När det är för långt till Italien är det fullt tillräckligt för att möta ditt behov av italiensk mat. 

Ät en lätt lunch. Packa haklappen. För ikväll ska du ut och äta på italiensk restaurang. Du har nog inte riktigt något annat väl efter att ha läst den här texten. Det vattnas redan i munnen på dig efter allt prat och pasta och pizzor. 

Fler nyheter