Delikatesser som serveras som husmanskost i Stockholm

Delikatesser som serveras som husmanskost i Stockholm

Det är inte förrän man lämnar det som man har tagit för givet som man verkligen kan få perspektiv på sitt förflutna. Många gånger i livet uppskattar vi nämligen inte det som vi har rakt framför oss – förrän det är borta.

Det mest klassiska exemplet är väl relationen som äntligen tar slut efter en lång tids negativ utveckling. Plötsligt känner man sig så fri som om att man kan andas frisk luft.

Minnen från barndomen 

Efter ett tag, när nyhetens behag har lagt sig, börjar man dock få lite andra perspektiv på saker och ting. Kanske ser man sin egen roll i det hela och bilden får nyanser som inte fanns där förr. I vissa fall infinner sig ånger över uppbrottet, och kanske finns det en chans att hitta tillbaka till varandra igen.

Samma sak kan gälla traditioner och andra saker som man fick under uppväxten. Det kan handla om så triviala saker som att man minns den husmanskost i Stockholm som man växte upp med – när man befinner sig på en helt annan kontinent.
Här är det förstås lättare att återknyta banden jämfört med en mänsklig relation. Det är bara att titta i receptboken eller på nätet och sedan sätta igång.

Nästa gång man är hemma igen så är det förstås godast när föräldrarna lagar det där krubbet. Men det är inte fy skam att besöka Restaurang Hubertus, mitt i centrala Stockholm, och kanske upptäcka någon ny rätt på menyn.

För traditioner är värda att behålla. De knyter inte bara an till vår barndom, utan även till vår historia. Detta är trots allt mat som har växt fram ur de förhållanden och råvaror som fanns i det land som våra förfäder på många sätt tämjde. Detta är maten som man åt i en del av världen där vintern är sträng och marginalerna är små.