Invaliditetsintyg när olyckan varit framme
Du befinner dig på en härlig solsemester. Efter någon dag på den fina sandstranden nära hotellet vill du ta dig ut på andra äventyr. Du hoppas nå terränger ingen annan sett förut. Eller åtminstone en strand som inte är överfylld med turister.
Du påbörjar din vandring, bland buskar, grenar och snustorrt grus, brant nedför går stigen. Precis när du kan höra vågornas sus så halkar du till och du känner en brännande smärta i foten. Väl nere vid vattnet svalkar du din svällande fot.
Bultandet i foten får dig ur dina tankar och du inser att du behöver hjälp att komma därifrån. En taxi hämtar upp dig och tar dig till närmaste sjukhus för att ta en titt på skadan. Du återvänder efter några dagar hem till Sverige med en gipsad fot. Tur i oturen är att du har en olycksfallsförsäkring. Den kommer att komma väl till pass.
Gipset försvinner men foten blir inte bra
Du blir av med gipset efter ett par månader. Men när det gått en tid inser du att smärtan i foten kvarstår och att rörligheten inte är som den brukade. Dina salsakurser är något du inte längre ser fram emot. Du kontaktar ditt försäkringsbolag, men det är svårt att få ut journalkopior från det lilla sjukhuset – de är dessutom på grekiska. Ditt försäkringsbolag ber då om ett invaliditetsintyg för att kunna avgöra hur nedsatt din förmåga att använda foten har blivit.
Du vill så klart ha den bästa läkaren för att undersöka dig och att skriva ditt intyg. En undersökning som är mycket mer omfattande än den ursprungliga undersökningen som gjordes på det lilla sjukhuset i Grekland. Du vänder dig med fördel till en duktig ortoped som vet precis hur din fot ska se ut och fungera, och vad som gör att den inte längre är som den ska.
Läs fler artiklar på våra andra sajter: